Andrzej_P |
Wysłany: Pon 13:46, 28 Kwi 2008 Temat postu: LIN z porami w śmietanie |
|
Rybki są pyszne. Podanie lina w śmietanie może rozwiać wątpliwości w tym temacie większości niedowiarków. Tym bardziej, że przygotowanie takiego obiadu jest bajecznie proste.
Składniki:
- 520 g lina
- 2 średnie pory (tylko białe części)
- 3 szklanki śmietany
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki białego wina
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła do smażenia
- 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
- duże ugotowane ziemniaki
- 1/2 pęczka posiekanej pietruszki
Dla 4 osób.
Czas przygotowania: 35 min.
Sposób przygotowania:
1. Pokrój ziemniaki w kosteczkę.
2. Pokrój pory w cienkie ćwiartki talarków. Włóż je do rondelka i podlej je śmietaną, i winem. Zagotuj i trzymaj na ogniu, aż pory zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje.
3. Dodaj kosteczki ziemniaków, dopraw solą i pieprzem.
4. Posól lina i posyp go świeżo zmielonym pieprzem.
5. Rozgrzej olej na patelni, dodaj masło. Kiedy się spieni, podsmaż rybę z obu stron.
6. Zmniejsz ogień i polej lina sokiem z cytryny. Posyp całość posiekaną pietruszką.
7. Na talerz przełóż ziemniaki z porami. Na wierzch połóż rybę i polej dookoła sosem. |
|