Forum  Strona Główna



Forum poświęcone wędkarzom
Odpowiedz do tematu
DORADA po Tajsku
Andrzej_P
Administrator


Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 59
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/13
Skąd: PODKARPACIE: Krosno

Kiedy chcą sobie w Tajlandii zaserwować na obiad rybkę, przyprawiają ją, zawijają w duże liście bananowca i pieką. Ponieważ w Polsce z liściami bananowca może być krucho, proponuję zastąpić je kieszonką z folii aluminiowej. W szczelnej kieszonce, podczas pieczenia przyprawy wnikają w rybę i łączą się z jej naturalnym smakiem. Wychodzi pysznie.
Aha, proponuję podawać doradę z ryżem jaśminowym.

Składniki:

- 2 dorady
- nieduży kawałek korzenia imbiru
- 2 cebule
- 1 cytryna
- 1 łyżka chińskiego octu ryżowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki łagodnego sosu chilli lub dwie papryczki chilli
- 4 ząbki czosnku
- pęczek kolendry (jeśli znajdziecie tajską to świetnie, ale może być normalna)
- sól i pieprz do smaku

Dla: 2 osób
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 25-30 min

Sposób przygotowania:

1. Rozkrój brzuch ryby i usuń wnętrzności i błonki. Wyrwij skrzela i opłucz całość pod strumieniem wody. Odetnij płetwy, ogon i oskrob z łusek.
2. Przygotuj marynatę: pokrój cebulę w cienkie piórka; imbir oskrob ze skórki i zetrzyj na małej tarce tak, żeby uzyskać dwie łyżeczki imbirowych wiórków; posiekaj kolendrę i czosnek.
3. Składniki marynaty zalej sosem chilli, sosem rybnym, octem ryżowym i sokiem z 1 cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Natnij skórę ryby kilka razy po obu stronach, żeby mięso podczas pieczenia lepiej przesiąkło smakiem marynaty.
5. Posól rybę i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
6. Z folii aluminiowej zrób dwie kieszonki. (Kieszonki robi się tak: oderwij ok. 60 cm folii z rolki i złóż na połowę. Zawiń brzegi, tworząc aluminiową torebkę.)
7. Nafaszeruj rybę marynatą i włóż ją do kieszonki. Dodaj pozostałą część marynaty do środka i zamknij kieszeń, zawijając folię.
8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni C przez 25-30 min.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Andrzej_P dnia Pon 13:21, 28 Kwi 2008, w całości zmieniany 4 razy
Zobacz profil autora
DORADA po Tajsku
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Odpowiedz do tematu