DORADA po Tajsku |
Andrzej_P
Administrator
|
Kiedy chcą sobie w Tajlandii zaserwować na obiad rybkę, przyprawiają ją, zawijają w duże liście bananowca i pieką. Ponieważ w Polsce z liściami bananowca może być krucho, proponuję zastąpić je kieszonką z folii aluminiowej. W szczelnej kieszonce, podczas pieczenia przyprawy wnikają w rybę i łączą się z jej naturalnym smakiem. Wychodzi pysznie.
Aha, proponuję podawać doradę z ryżem jaśminowym. Składniki: - 2 dorady - nieduży kawałek korzenia imbiru - 2 cebule - 1 cytryna - 1 łyżka chińskiego octu ryżowego - 1 łyżka sosu rybnego - 2 łyżki łagodnego sosu chilli lub dwie papryczki chilli - 4 ząbki czosnku - pęczek kolendry (jeśli znajdziecie tajską to świetnie, ale może być normalna) - sól i pieprz do smaku Dla: 2 osób Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 25-30 min Sposób przygotowania: 1. Rozkrój brzuch ryby i usuń wnętrzności i błonki. Wyrwij skrzela i opłucz całość pod strumieniem wody. Odetnij płetwy, ogon i oskrob z łusek. 2. Przygotuj marynatę: pokrój cebulę w cienkie piórka; imbir oskrob ze skórki i zetrzyj na małej tarce tak, żeby uzyskać dwie łyżeczki imbirowych wiórków; posiekaj kolendrę i czosnek. 3. Składniki marynaty zalej sosem chilli, sosem rybnym, octem ryżowym i sokiem z 1 cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj. 4. Natnij skórę ryby kilka razy po obu stronach, żeby mięso podczas pieczenia lepiej przesiąkło smakiem marynaty. 5. Posól rybę i posyp świeżo zmielonym pieprzem. 6. Z folii aluminiowej zrób dwie kieszonki. (Kieszonki robi się tak: oderwij ok. 60 cm folii z rolki i złóż na połowę. Zawiń brzegi, tworząc aluminiową torebkę.) 7. Nafaszeruj rybę marynatą i włóż ją do kieszonki. Dodaj pozostałą część marynaty do środka i zamknij kieszeń, zawijając folię. 8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni C przez 25-30 min. |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy Ostatnio zmieniony przez Andrzej_P dnia Pon 13:21, 28 Kwi 2008, w całości zmieniany 4 razy |
DORADA po Tajsku |
|
||
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.