Forum  Strona Główna



Forum poświęcone wędkarzom
Odpowiedz do tematu
LIN z porami w śmietanie
Andrzej_P
Administrator


Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 59
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/13
Skąd: PODKARPACIE: Krosno

Rybki są pyszne. Podanie lina w śmietanie może rozwiać wątpliwości w tym temacie większości niedowiarków. Tym bardziej, że przygotowanie takiego obiadu jest bajecznie proste.

Składniki:

- 520 g lina
- 2 średnie pory (tylko białe części)
- 3 szklanki śmietany
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki białego wina
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła do smażenia
- 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
- duże ugotowane ziemniaki
- 1/2 pęczka posiekanej pietruszki

Dla 4 osób.
Czas przygotowania: 35 min.

Sposób przygotowania:

1. Pokrój ziemniaki w kosteczkę.
2. Pokrój pory w cienkie ćwiartki talarków. Włóż je do rondelka i podlej je śmietaną, i winem. Zagotuj i trzymaj na ogniu, aż pory zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje.
3. Dodaj kosteczki ziemniaków, dopraw solą i pieprzem.
4. Posól lina i posyp go świeżo zmielonym pieprzem.
5. Rozgrzej olej na patelni, dodaj masło. Kiedy się spieni, podsmaż rybę z obu stron.
6. Zmniejsz ogień i polej lina sokiem z cytryny. Posyp całość posiekaną pietruszką.
7. Na talerz przełóż ziemniaki z porami. Na wierzch połóż rybę i polej dookoła sosem.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
LIN z porami w śmietanie
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Odpowiedz do tematu