LIN z porami w śmietanie |
Andrzej_P
Administrator
|
Rybki są pyszne. Podanie lina w śmietanie może rozwiać wątpliwości w tym temacie większości niedowiarków. Tym bardziej, że przygotowanie takiego obiadu jest bajecznie proste.
Składniki: - 520 g lina - 2 średnie pory (tylko białe części) - 3 szklanki śmietany - szczypta gałki muszkatołowej - 1/2 szklanki białego wina - olej do smażenia - 1 łyżka masła do smażenia - 1/2 cytryny - sól i pieprz do smaku - duże ugotowane ziemniaki - 1/2 pęczka posiekanej pietruszki Dla 4 osób. Czas przygotowania: 35 min. Sposób przygotowania: 1. Pokrój ziemniaki w kosteczkę. 2. Pokrój pory w cienkie ćwiartki talarków. Włóż je do rondelka i podlej je śmietaną, i winem. Zagotuj i trzymaj na ogniu, aż pory zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje. 3. Dodaj kosteczki ziemniaków, dopraw solą i pieprzem. 4. Posól lina i posyp go świeżo zmielonym pieprzem. 5. Rozgrzej olej na patelni, dodaj masło. Kiedy się spieni, podsmaż rybę z obu stron. 6. Zmniejsz ogień i polej lina sokiem z cytryny. Posyp całość posiekaną pietruszką. 7. Na talerz przełóż ziemniaki z porami. Na wierzch połóż rybę i polej dookoła sosem. |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
LIN z porami w śmietanie |
|
||
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.