ŁOSOŚ w jarzynach |
Andrzej_P
Administrator
|
Składniki:
- 4 dzwonka z łososia - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - 1/2 selera - 1/2 pora - 1/4 główki kapusty włoskiej - 4 ziarna ziela angielskiego - 6 ziaren pieprzu - sól i pieprz - 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Jarzyny posiekać w „makaronik” (czyli drobne słupki czy też paseczki, zwane przez zawodowych kucharzy „julien”). Na głębokiej patelni (dobry jest też rondel z szerokim dnem) roztopić masło i wrzucić twardsze jarzyny: marchewkę, pietruszkę i pół selera (w sezonie dać jeszcze 1 małą kalarepę). Przesmażyć. Dodać półplasterki cebuli i pora. Lekko przesmażyć i dorzucić pokrojoną kapustę. Podlać odrobiną wody (wystarczą 2-3 łyżki), dodać ziarna ziela angielskiego i pieprzu, po czym dusić 10-15 minut. Gdy jarzyny zmiękną, zrobić wśród nich miejsce na rybę - dzwonka przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na patelni, otulić warzywami i dusić pod przykryciem kolejne 10-15 minut, aż ryba będzie miękka. Całość można jeszcze posolić - ja zazwyczaj tego nie robię, bo słodycz i smak warzyw są tak intensywne, że warto pokusić się o bezsolną, dietetyczną wersję tej potrawy. |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy Ostatnio zmieniony przez Andrzej_P dnia Pon 13:51, 28 Kwi 2008, w całości zmieniany 1 raz |
ŁOSOŚ w jarzynach |
|
||
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.