Forum  Strona Główna



Forum poświęcone wędkarzom
Odpowiedz do tematu
ŁOSOŚ w jarzynach
Andrzej_P
Administrator


Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 59
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/13
Skąd: PODKARPACIE: Krosno

Składniki:

- 4 dzwonka z łososia
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1/2 selera
- 1/2 pora
- 1/4 główki kapusty włoskiej
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Jarzyny posiekać w „makaronik” (czyli drobne słupki czy też paseczki, zwane przez zawodowych kucharzy „julien”). Na głębokiej patelni (dobry jest też rondel z szerokim dnem) roztopić masło i wrzucić twardsze jarzyny: marchewkę, pietruszkę i pół selera (w sezonie dać jeszcze 1 małą kalarepę). Przesmażyć. Dodać półplasterki cebuli i pora. Lekko przesmażyć i dorzucić pokrojoną kapustę. Podlać odrobiną wody (wystarczą 2-3 łyżki), dodać ziarna ziela angielskiego i pieprzu, po czym dusić 10-15 minut.

Gdy jarzyny zmiękną, zrobić wśród nich miejsce na rybę - dzwonka przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na patelni, otulić warzywami i dusić pod przykryciem kolejne 10-15 minut, aż ryba będzie miękka. Całość można jeszcze posolić - ja zazwyczaj tego nie robię, bo słodycz i smak warzyw są tak intensywne, że warto pokusić się o bezsolną, dietetyczną wersję tej potrawy.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Andrzej_P dnia Pon 13:51, 28 Kwi 2008, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
ŁOSOŚ w jarzynach
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Odpowiedz do tematu