OKOŃ MORSKI sposobem orientalnym |
Andrzej_P
Administrator
|
Okoń morski sposobem orientalnym
Uwielbiam smaki orientalne i śródziemnomorskie. Pomyślałem więc, żeby połączyć je w jednym daniu. I tak powstał ten przepis. Mniam. Składniki: - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżka startego imbiru - 1 czerwone chili ,,oko ptaka” - 2 łyżki białego wina wytrawnego - 2 łyżki oliwy - 3 łyżki posiekanej kolendry - 1 łyżka soku z limonki - 4 filety z okonia morskiego Dla 4 osób Czas przygotowania: 10 minut Czas pieczenia: 15 minut Czas marynowania: 1-2 h Sposób przygotowania: 1. Posiekaj czosnek. Wymieszaj w dużej misce z sosem sojowym, imbirem, chili i winem. Dopraw pieprzem. Dodaj kolendrę, oliwę i sok z limonki. 2. Wymieszaj rybę z marynata i wstaw do lodówki na 30-60 minut. 3. Z folii aluminiowej przygotuj 4 papilotki (oderwij kawałek o długości 50 cm. Złóż na pół i dobrze zawiń trzy brzegi, aby powstała aluminiowa torebka). 4. Do każdej papilotki włóż po kawałku ryby i szczelnie zawiń czwarty brzeg. Wstaw do lodówki na 30-60 minut. 5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 st. przez 10-15 minut. |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
OKOŃ MORSKI sposobem orientalnym |
|
||
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.