Forum  Strona Główna



Forum poświęcone wędkarzom
Odpowiedz do tematu
OKOŃ MORSKI sposobem orientalnym
Andrzej_P
Administrator


Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 59
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/13
Skąd: PODKARPACIE: Krosno

Okoń morski sposobem orientalnym
Uwielbiam smaki orientalne i śródziemnomorskie. Pomyślałem więc, żeby połączyć je w jednym daniu. I tak powstał ten przepis. Mniam.

Składniki:

- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 czerwone chili ,,oko ptaka”
- 2 łyżki białego wina wytrawnego
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżka soku z limonki
- 4 filety z okonia morskiego

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Czas marynowania: 1-2 h


Sposób przygotowania:

1. Posiekaj czosnek. Wymieszaj w dużej misce z sosem sojowym, imbirem, chili i winem. Dopraw pieprzem. Dodaj kolendrę, oliwę i sok z limonki.
2. Wymieszaj rybę z marynata i wstaw do lodówki na 30-60 minut.
3. Z folii aluminiowej przygotuj 4 papilotki (oderwij kawałek o długości 50 cm. Złóż na pół i dobrze zawiń trzy brzegi, aby powstała aluminiowa torebka).
4. Do każdej papilotki włóż po kawałku ryby i szczelnie zawiń czwarty brzeg. Wstaw do lodówki na 30-60 minut.
5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 st. przez 10-15 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
OKOŃ MORSKI sposobem orientalnym
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Odpowiedz do tematu